Tuesday, May 1, 2012

weekend project:handmade alphabet on a blanket!!

 hai semua..
selamat bercuti utk hari ini..seronok kan?tentunya masing-masing tak lepaskan peluang bangun lambat dan tengah hari keluar shopping.
ya,itulah yg kami lakukan hari ini..
borong banyak barang rmh,sebab murah..taknak lepaskan peluang,berebut sama.
niat memang taknak ikut masuk sebab terlalu ramai org,tapi bila dipikir balik,alang-alang dah berdiri luar supermarket..hantam je lah..masuk je,rembat apa yg patut.
boleh buat stok utk 2,3 bulan..spt barang pencuci tu semua,kan?senang..tak yah nak beli selalu,bukan ada tarikh luput pun..kalau makanan,saya memang tak berani beli..

okay kekawan,berbalik pada cerita saya dibawah ni..
tetiba berniat nak buat selimut yg ada huruf utk lil'Thanel..
so,beberapa hari lepas,saya terbeli selimut Ikea ni,kaler nampak sgt lembut,biru pastel,apalagi..terus capai satu.tengok saja selimut plain,takda corak apa semua..
boleh lah diceriak kan dgn huruf-huruf,tentu si Thanel ni suka..

bahan-bahan nya,simple saja:
.printing word (saya ambil nama si Thanel ,R.Y.A.N)
.kain  kapas (cotton) dua/lebih dari satu warna pun boleh.
.gunting
.benang sulaman
.jarum
.kesabaran hati (err...ada kaitan la ni..)
.minat(dah jadi hobi dah..)

memula,saya print sendiri dari m.word..pilih saja huruf yg kamu suka,tapi pastikan huruf yg tidak terlalu berbelit-belit..nanti senang nak gunting dan jahit

dah siap gunting,lakarkan pada kain kapas yg dipilih.guna pensel,..nanti dah siap boleh basuh,kesan pensel dah hilang..

utk setiap sudut,gunting kan sedikit supaya boleh dilipat kedalam sewaktu menjahit nya.
mcm saya punya tu  :)

see..?tahan kan kain dgn jarum peniti,supaya kerja lebih lancar..

dah siap semua,susunkan kat selimut tadi,ikut citarasa sendiri k..dan kemaskan setiap huruf tu dgn menjahit kedlm sekali lagi,yaa...memang banyak kerja menjahit,tangan pun dah lenguh kan.rilek dulu..esok sambung lagi..kalau nak shortcut,boleh lah guna mesin jahit,tapi kes saya,saya terlampau rajin jahit guna tgn,so saya teruskan je..lagipun tak banyak mana tu kan..

tadaa..!!..nicely done..dah siap,boleh basuh masuk washing machine terus.esoknya dah boleh guna.senang kan..??hihi...boleh cuba k..tak susah,cuma perlukan masa saja..

ps:puas hati juga sbb dapat siapkan satu barang utk anak tercinta,hasil tangan kita sendiri,lotsa love.supaya dia lebih rajin nak berselimut tidur mlm.aduhai anakku..

7 comments:

transformed housewife said...

cantik. Nak ambik tempahan tak?

mommyYen said...

huhu..makseh kak.tempahan.?tak terpikir lagi ni..ehehe,slow slow dulu ya..

Mumyshane Qeisha said...

sooooo cute la, ti nn bc nrma tempahan,aku x akn miss order au.eheee

Kak Imun said...

Hello, momyYen. Cantik la, suka kak tengok. Jahit sendiri lagi bagus, anak2 suka hasil tangan mak sandiri.....:)

Aida Omar said...

wah mommyyen sangat cantik.. mesti ryan suka sangat2 kan? pandai mommyyen buat.. memang mempunyai kesabaran yang tinggi. hehe

anisalya said...

cantik la lalink. rajin buat takpe.

mommyYen said...

thanks u semua.. :)