Wednesday, May 19, 2010

petua tradisional mantapkan payudara.

Kali ni tukar label pula,label petua.lama tak share info petua kat sini kan.Tghari tadi  menarik topik yang diketengahkan dalam Wanita Hari Ini (WHI TV3).sesapa yang ada mononton tv hari ni pasti tahu topik ni kan..?

Ya,petua tradisional nak mantapkan payudara.Ada visual tentang cara urutan payudara tapi kat dalam spa lah okay..urutan dia ala-ala mcm massage juga cuma nya lebih kepada bahagian dada kita.Dan salah satu ramuan yang digunakan ialah minyak kelapa..

okay,ni sedikit info tentang payudara kita.

  • Setiap dari  kita mempunya payudara yang berbeza,daripada segi saiz,bentuk,warna dan ketegangan
  • Gunakan coli yang bersesuaian dengan saiz payudara kita,jgn gunakan coli yang terlalu kecil keran akan membuat kita tak selesa.
  • Apabila mencuba coli yang baru,tarik nafas dalam-dalam dan pastikan payudara terasa spt dipegang kemas,dan apabila nafas ditarik pegangan itu tidak sepatutnya membuat anda tidak selesa,kemas dan tidak terlalu ketat.
  • Lakukan pemeriksaan sendiri terhadap payudara setiap 2 atau 3 hari selepas haid.(FYI kanser payudara adalah pembunuh nombor satu wanita di dunia.
  • Bagi ibu yang sedang menyusu bayi,Lakukan posisi/teknik penyusuan dengan betul untk mengelakan payudara 'jatuh'.
  • Sekali sekala, layur kan daun sirih di atas api,dan tekap kan disekitar payudara.(bukan di atas puting)
  • Kalau tak pergi spa yang menawarkan urutan payudara,atau buat sendiri kat rumah dengan bantuan suami,lakukan dengan urutan yang betul dan sesuai.
  • Amalkan pengambilan makanan sihat spt buah-buahan dan sayur-sayuran
p/s:ada sesapa lagi nak tambah?boleh juga share kan kat sini.hehe..can ah..?
okay,tu aje,nextime kita share lagi.

Pesanan buat semua,jagalah dan belai lah payudara kita kerna itu adalah aset yang tiada galang gantinya.


love,mommy Yen

12 comments:

fikaryna said...

oh..panduan berguna..tq 4 sharing..

mumyShaneQeisha said...

gud info. tapi malas la ka berurut-urut t ukai ba spa.pilih mknan n coli yg sesuai ulh la.

mummy_ayu said...

good info..
thank you for sharing dear!

Elyn said...

tq sati.... so far i mkn qshe je utk mantapkan balik breast selepas bersalin. mmg berkesan.

::cdot the dot:: said...

aku nak try..aku nak try...

Eyriqazz said...

hik3..kena kasitau wife ni....

P/s : Jika ada kelapangan dan keluangan masa, minta tolong vote untuksaya...mudah saya...register ruumz, log in dan tekan like..Ini link nya: http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?id=86944

mommyYen said...

fikaryna:ur welcome dear..

win:malas oo..pg la spa.heheh..

mummy_ayu:ur welcome darl..

elyn:welcome.apa tu qshe..?boleh share..?

cdot:hehe..try dot,jgn tak try..info bguna ni..

mommyYen said...

eyriqazz:hihik..wa..kasitau lah ho

ok bro,nanti sya login n vote.tp line tenet saya ni super lembap..

Hidayah Shafiruz said...

petua yg bagus. thanks for sharing!

p/s kt mane la nk carik daun sireh yek? kalo kt kampung byk ler..(",)

Jue said...

:p malu la pula baca ni, hikhikk tp very good info la... nampkny its a must ni... dah dua nyot nyot nyottt hiihii..

mommyYen said...

hidayah:thx dear..
daun sirih?cuba cari kat wet market..mbe ada kot..

jue:hihi..jgn la malu dear..kita sama-sama dpt info ni..

CikLilyPutih said...

of course mesti nak cuba gak lah kan